Zupa pomidorowa, zwana także jako pomidorówka, przygotowywana jest na bazie rosołu. W większości domach pojawia się w poniedziałek, kiedy to zostaje nam rosół z niedzieli. Można ją także przygotować w inny dzień, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota.

Zupę pomidorową można przygotować z ryżem, a także makaronem. W naszym domu częściej gości zupa pomidorowa z makaronem, bo taką lubimy. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na domową zupę pomidorową. Szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo aromatyczna. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ

Składniki

  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki pomidorów (200g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • makaron

Wykonanie

  • Skrzydełka dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wstawiamy na kuchenkę. Zagotowujemy, po czym zbieramy powstały szumowiny.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę obieramy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i skrzydełka zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną mielonego chilli.
  • Kolejno do zupy dodajemy zblendowane pomidory z puszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku.
  • Wyłączamy kuchenkę, a następnie dodajemy śmietanę. Najlepiej ją wcześniej zahartować, dodając do kubka ze śmietaną odrobinę zupy. Całość wlewamy do garnka, mieszamy.
  • Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Ja wybrałam świderki.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!