Pałki z kurczaka to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad. Będą idealne nie tylko na co dzień, ale również na specjalne okazje. Aby nie były nudne i monotonne, wystarczy urozmaicić je co rusz to inną marynatą. Dziś mam dla was przepis na aromatyczne pałki z kurczaka w miodowo-sojowej marynacie. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, sycące i przepyszne. Koniecznie musicie wypróbować!
AROMATYCZNE PAŁKI Z KURCZAKA PRZEPIS
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
Marynata
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
1. Pałki z kurczaka obrać ze skóry, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać miód, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Do większego pojemnika przełożyć pałki z kurczaka i zalać je przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
4. Po tym czasie zamarynowane pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać je resztkami marynaty, która pozostała w pojemniku.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec bez przykrycia przez 60 minut, funkcja grzania góra-dół.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.