Wielkanoc to wyjątkowy czas, który kojarzy nam się z wieloma tradycjami kulinarnymi. Pośród tradycji wielkanocnych nie można zabraknąć Wielkanocnej babki, pełnej aromatu, smaku i pięknego zapachu.
Babka zebra, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, będzie idealnym wyborem na święta wielkanocne. Jest pyszna, łatwa do zrobienia i pięknie prezentuje się na stole. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
BABKA ZEBRA – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 220 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 200 ml wody gazowanej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy di miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania jasnej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka.
- Mąkę przesiewamy, odbieramy 3 łyżki i odkładamy na bok, a do pozostałej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
- Miskując na małych obrotach do masy jajecznej dodajemy na przemian olej, wodę oraz mąkę.
- Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao a do drugiej odłożoną mąkę. Obie masy mieszamy do połączenia składników.
- Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Obie masy wykładamy na przemian do formy po 3-4 łyżki.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Polewa: śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na babkę.