Bitki z kurczaka w sosie własnym to super pomysł na obiad. Delikatnie i mięciutkie mięso w kremowym sosie smakuje rewelacyjnie. To bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Obowiązkowo oczywiście surówka, do tego dania każda będzie pasować. U nas zazwyczaj jest to szybka surówka z czerwonej kapusty.
Przepis na bitki z kurczaka w sosie własnym jest bardzo prosty, a całe danie naprawdę łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!
BITKI Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka słodka
Wykonanie
- Kurczaka pokroić na mniejsze kotlecik i delikatnie rozbić, doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć kotlety z obu stron i odłożyć na bok.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek w cienkie plastry. Przełożyć na patelnię po usmażonym kurczaku i podsmażać kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię i chwilkę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać wcześniej usmażone mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić przez około 30 minut.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką kremówką, szczyptą soli, pieprzu, kurkumy oraz odrobiną zimnej wody, przelać na patelnię i wymieszać.