Bułeczki na jogurcie, to propozycja na pyszne domowe pieczywo, które jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze od większości produktów dostępnych w sklepach. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację lub do pracy czy szkoły.
Przepis na bułeczki jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Bułeczki na jogurcie są mięciutkie, pachnące i delikatne. Dzięki jogurtowi są wilgotne i długo pozostają świeże.
BUŁECZKI NA JOGURCIE NATURALNYM PRZEPIS
Składniki (na 11 bułeczek)
- 450 g mąki pszennej
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 100 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).
2. Następnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrobić.
4. Z ciasta uformować długi wałek i podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę.
5. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut.
6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i wstawić blaszkę z bułeczkami na środkową półkę.
7. Piec przez 15 minut do zarumienienia (funkcja grzania góra-dół).
8. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.