Cebulaki to bardzo smaczna przekąska, która zazwyczaj kupujemy w piekarniach. Ich cudowny zapach jest nie do opisania. Co powiecie na domowe cebularze? Tak wiem, ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne, ponieważ trzeba przygotować ciasto, poczekać aż wyrośnie, a to zajmuje sporo czasu.
Polecam Wam przygotować szybkie cebulaki z ciasta francuskiego. Swoim smakiem przypominają tradycyjne cebulaki, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CEBULAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 2 duże cebule
- masło
- sól
- pieprz
- czarnuszka
Wykonanie
- Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na odrobinie masła. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wycinamy z niego koła przy pomocy dużego kubka.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy wycięte kółka. Na każdym kawałku ciasta rozprowadzamy porcję cebuli. Na koniec posypujemy czarnuszką.
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.