Chlebki Naan to nic innego jak spłaszczone bułeczki przygotowane na patelni. Są bardzo proste do zrobienia i przepyszne. Chlebki Naan są neutralne w smaku, dlatego pasują do nich zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki. Jeśli lubicie przygotowywać własne domowe pieczywo, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chlebki Naan z patelni.
CHLEBKI NAAN Z PATELNI PRZEPIS
Składniki
- 30 g masła
- 250 mąki pszennej
- 125 g jogurtu greckiego
- 10 g świeżych drożdży
- 50 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
1. Do letniego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać jogurt naturalny, roztopione masło oraz sól. Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Po upływie czasu ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 części. Z każdego kawałka uformować placuszki i odstawić na 15 minut.
5. Chlebki smażyć na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z każdej strony. Czas jest zależny od stopnia rozgrzania patelni.
6. Po usmażeniu chlebki przykryć ściereczką lub ewentualnie delikatnie posmarować olejem, żeby nie wyschły.