Chlebki Naan z patelni

Chlebki Naan to nic innego jak spłaszczone bułeczki przygotowane na patelni. Są bardzo proste do zrobienia i przepyszne. Chlebki Naan są neutralne w smaku, dlatego pasują do nich zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki. Jeśli lubicie przygotowywać własne domowe pieczywo, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chlebki Naan z patelni.

CHLEBKI NAAN Z PATELNI PRZEPIS

Składniki

  • 30 g masła
  • 250 mąki pszennej
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

1. Do letniego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać jogurt naturalny, roztopione masło oraz sól. Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.

3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Po upływie czasu ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 części. Z każdego kawałka uformować placuszki i odstawić na 15 minut. 

5. Chlebki smażyć na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z każdej strony. Czas jest zależny od stopnia rozgrzania patelni.

6. Po usmażeniu chlebki przykryć ściereczką lub ewentualnie delikatnie posmarować olejem, żeby nie wyschły.

Chlebki Naan z patelni przepis
chlebki naan

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!