Ciasto Balladyna to fantastyczne ciasto przekładane, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje i nie tylko. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego lekką masą serową i masą krówkową otoczoną herbatnikami. Wierzch zdobią maliny zatopione w galaretce. Ciasto Balladyna jest bogate w smaku i dość łatwe w przygotowaniu, choć wymaga trochę pracy. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawe ciasto z malinami na ważną uroczystość, ciasto Balladyna sprawdzi się idealnie.
CIASTO BALLADYNA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 60 g mąki pszennej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 150 g cukru
- 20 g kakao
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Masa serowa
- 750 g twarogu z wiaderka
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 4 łyżki zimnej wody
Galaretka
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400 g malin, świeżych lub mrożonych
Dodatkowo
- 1 puszka masy krówkowej
- ok. 300 g herbatników
Przygotowanie
- Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka, jedno po drugim, a następnie 2 łyżki wody.
- Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i kakao. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 35×24 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy na dwa blaty.
- Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawiamy do napęczenia na 10 minut.
- Do miski przekładamy ser, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką na gładką masę.
- Śmietankę ubijamy na sztywno w osobnym naczniu. Dodajemy do masy serowej.
- Napęczniałą żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy łyżką, aż się rozpuści. Dodajemy do masy serowej i energicznie mieszamy do połączenia.
- Na 1 blat biszkopta wykładamy masę serową i rozkładamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy resztę masy serowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto wstawiamy do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy galaretkę: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i lekko tężejącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto.
- Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.