Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna to fantastyczne ciasto przekładane, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje i nie tylko. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego lekką masą serową i masą krówkową otoczoną herbatnikami. Wierzch zdobią maliny zatopione w galaretce. Ciasto Balladyna jest bogate w smaku i dość łatwe w przygotowaniu, choć wymaga trochę pracy. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawe ciasto z malinami na ważną uroczystość, ciasto Balladyna sprawdzi się idealnie.

CIASTO BALLADYNA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 60 g mąki pszennej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Masa serowa

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki zimnej wody

Galaretka

  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400 g malin, świeżych lub mrożonych

Dodatkowo

  • 1 puszka masy krówkowej
  • ok. 300 g herbatników

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka, jedno po drugim, a następnie 2 łyżki wody.

  2. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i kakao. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

  3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 35×24 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka.

  4. Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy na dwa blaty.

  5. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawiamy do napęczenia na 10 minut.

  6. Do miski przekładamy ser, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką na gładką masę.

  7. Śmietankę ubijamy na sztywno w osobnym naczniu. Dodajemy do masy serowej.

  8. Napęczniałą żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy łyżką, aż się rozpuści. Dodajemy do masy serowej i energicznie mieszamy do połączenia.

  9. Na 1 blat biszkopta wykładamy masę serową i rozkładamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy resztę masy serowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto wstawiamy do lodówki.

  10. W tym czasie przygotowujemy galaretkę: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i lekko tężejącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto.

  11. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Ciasto Balladyna przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 28

Udostępnij!