Ciasto biała dama to prosty i smaczny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie w przygotowaniu. Jeśli się sprężymy, możemy przygotować je nawet w 15 minut. Później musimy jedynie odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki i poczekać na stężenie masy. Jeśli poszukujecie prostego, a zarazem smacznego deseru, to zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto biała dama bez pieczenia.
PRZEPIS NA CIASTO BIAŁA DAMA
Składniki
na blaszkę 23×27
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 ml mleka
- 200 g masła/margaryny
- 3 jajka
- 300 g herbatników maślanych
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie
1. Masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem cukru. Następnie do lekko ciepłego masła dodać ser oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
2. Budynie śmietankowe rozpuścić w 200 ml mleka, dodać do masy. Całość gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej warstwę herbatników.
4. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy, a na masę kolejną warstwę herbatników.
5. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę, a na nią ostatnią warstwę herbatników.
6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.