Zapraszam wszystkich na pyszne ciasto budyniowe z galaretką. Jest bardzo proste w przygotowaniu, świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole.
Ciasto budyniowe z galaretką nie wymaga pieczenia, jest niesamowicie lekkie i orzeźwiające. Idealne na każdą okazję i dla każdego. Zapraszam na przepis!
CIASTO BUDYNIOWE Z GALARETKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 12 okrągłych biszkoptów
- 18 herbatników kakaowych
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml gorącej wody
- 30 g białej czekolady
- 30 g deserowej czekolady
Wykonanie
- 350 ml mleka zagotować, w pozostałych 150 ml wymieszać budyń śmietankowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczony budyń i mieszając, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
- Formę o wymiarach 20×20 cm, wyścielić folią spożywczą. Na spodzie ułożyć ciemne herbatniki.
- 250 ml śmietanki kremówki ubić z łyżką cukru pudru. Ciągle miksując pod koniec dodawać partiami przestygnięty budyń. Gotową masę podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć na ciemne herbatniki. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników a na nich rozprowadzić pozostałą masę. Na wierzch wyłożyć okrągłe biszkopty.
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do galaretki. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- 250 ml śmietanki kremówki ubić z cukrem pudrem, wymieszanym wcześniej ze śmietan-fix. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Wierzch udekorować startą na tarce czekoladą.