Ciasto bez miksera? To możliwe! Oto przepis na pyszne ciasto czekoladowe, które przygotujecie w kilka chwil.
Ciasto bez miksera to doskonała opcja dla każdego łasucha, któremu zależy na przyrządzeniu pysznego deseru bez konieczności uruchamiania wielu kuchennych sprzętów. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak oczaruje niejedno podniebienie. Jeśli lubicie takie szybkie i efektowne ciasta, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto czekoladowe bez miksera.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MIKSERA
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki powidła śliwkowego (można użyć innego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Do miski przesiać mąkę i dodać cukier. Następnie wlać mleko, olej i dodać powidła śliwkowe. Całość wymieszać za pomocą łyżki.
2. Kolejno dodać jajka, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
3. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 45 minut, do tzw suchego patyczka.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i polać nią przestygnięte ciasto.