Leśny mech to ciasto obok, którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Soczystozielony kolor biszkoptu to zasługa świeżego szpinaku, ale bez obaw, bo po upieczeniu nie czuć go w ogóle w smaku, za to ciasto pozostaje niezwykle wilgotne i delikatne. Dodatkowo w cieście leśny mech znajdziemy jeszcze warstwę kremu śmietankowego oraz galaretki z malinami. Wierzch zdobią kolorowe cukiereczki. Całość wygląda rewelacyjnie i smakuje obłędnie. Wypiek ten polecam szczególnie na święta.
CIASTO LEŚNY MECH PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 200 g szpinaku świeżego
- 280 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretka z owocami
- 2 galaretki malinowe
- 400 g mrożonych malin
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo
- kolorowe cukierki
Przygotowanie
Biszkopt
- Szpinak blendujemy na papkę.
- Do miski przekładamy całe jajka i cukier. Miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewamy olej. Kolejno dodajemy zblendowany szpinak i całość miksujemy na małych obrotach do połączenia.
- Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do masy szpinakowej i całość miksujemy do połączenia składników.
- Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ścinamy wierzch biszkopta i kruszymy na małe kawałki.
Galaretka z owocami
- W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe i odstawiamy do przestygnięcia.
- Następnie dodajemy maliny, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Galaretkę z owocami wykładamy na spód biszkopta i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Krem wykładamy na galaretkę.
- Wierzch posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem biszkoptowym i kolorowymi cukierkami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.