Ciasto lion na biszkopcie

Ciasto lion na biszkopcie to super pomysł na smaczne i oryginalne ciasto. Z pewnością zachwyci Was swoim smakiem! Ciasto lion swoją nazwę zawdzięcza temu, że do jego przygotowania użyte zostały z pewnością każdemu znane batoniki lion. Dzięki nim ciasto smakuje naprawdę oryginalnie i ciekawie. 

Przepis na ciasto lion jest naprawdę bardzo prosty, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Ciasto lion na biszkopcie to idealny pomysł na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku, zapraszam na przepis!

CIASTO LION NA BISZKOPCIE – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 35 g kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 4 batony lion
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 20 krakersów
  • 50 g czekolady mlecznej
  • kakao

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do połączenia składników. Następnie przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem.
  • Batoniki lion kroimy na mniejsze kawałki. Do masy dodajemy kawałki batoników oraz masę krówkową, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Na biszkopt wykładamy dżem porzeczkowy. Następnie rozprowadzamy połowę masy, a na niej układamy warstwę krakersów. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy kakao, a następnie startą na tarce czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto lion na biszkopcie
Ciasto lion na biszkopcie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!