Uwielbiam przekształcać znane batoniki w pyszne desery i tak oto powstało ciasto Lion white! To ciasto to fajna propozycja na imprezy, urodziny czy święta. Pięknie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na ciasto Lion white jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Nawet osoba rozpoczynająca swą przygodę z wypiekami będzie w stanie przygotować to pyszne ciacho. W smaku ciasto jest delikatne, słodkie i warte wypróbowania. Polecam!
CIASTO LION WHITE PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- szczypta soli
MASA KRÓWKOWA
- 1 puszka masy krówkowej (558 g)
- 100 g słonych orzeszków ziemnych
- 80 g ryżu preparowanego
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 1 tabliczka białej czekolady
Przygotowanie
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Na koniec dodać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
- Masę krówkową wymieszać z ryżem preparowanym i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wyłożyć na 1 część biszkopta.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i krótko wymieszać tylko do połączenia.
- Połowę kremu śmietankowego wyłożyć na masę krówkową i przykryć drugim blatem ciasta.
- Na biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posypać startą na tarce białą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.