Rewelacyjne połączenie wilgotnego makowca z delikatną masą śmietanową oraz słodkim karmelem. Ciasto idealne na święta i nie tylko!
Makowiec z karmelem to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makowscy i nie tylko. Smakuje naprawdę świetnie, a dodatkowo jest łatwy do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
MAKOWIEC Z KARMELEM – PRZEPIS
Składniki
BLAT MAKOWY
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 850 g gotowej masy makowej
- 100 g kaszy manny
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 2 garści migdałów
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Wykonanie
- Masę makową przekładamy do naczynia, dodajemy kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników, za pomocą miksera lub drewnianej łyżki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do masy makowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę dzielimy na dwie części, pierwszą część wykładamy na blat makowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie wykładamy pozostałą część masy.
- Na ciasto wykładamy masę kajmakową a wierzch posypujemy migdałami. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.