Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami a ciasto makowe to obowiązkowy wypiek na święta. Z pewnością każdy z Was, wszelkie wypieki z makiem kojarzy właśnie ze Świętami Bożego Narodzenia.
Jaki więc jest idealny makowiec? Na pewno musi być wilgotny, zbity, a jednocześnie delikatny a co najważniejsze smaczny. Taki właśnie jest makowiec, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Ciasto makowe z polewą smakuje obłędnie! Idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis, na pewno będziecie zachwyceni.
CIASTO MAKOWE Z POLEWĄ – PRZEPIS
Składniki (na blaszkę 24×24 cm)
- 200 g masła
- 200 g kaszy manny
- 400 g maku (ziarna)
- 240 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 8 jajek
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki olejku migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści rodzinek
Polewa
- 60 ml mleka
- 60 ml masła
- 100 g czekolady
Wykonanie
- Do garnka wsypujemy mak, dodajemy mleko i stawiamy na gaz. Zagotowujemy, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 40 minut do napęcznienia. Następnie po upływie czasu odcedzamy za pomocą sitka z nadmiaru mleka. Odcedzony mak przepuszczamy przez maszynkę. Jeśli jej nie posiadacie, można go rozdrobnić za pomocą blendera.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Wlewamy również olejek migdałowy.
- Ciągle miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mak. Kolejno wsypujemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do masy makowej, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy także rodzynki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Puszyste białka przekładamy do masy makowej, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
- Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko oraz masło. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto makowe odstawiamy w chłodne miejsce, bo polewa zastygła.