Malinowa chmurka to chyba najbardziej popularne i najlepsze ciasto, jakie znam. Kruchy spód, galaretka z dodatkiem malin, puszysta masa oraz beza. Te wszystkie składniki połączone w jedną całość tworzą niesamowite ciasto, które smakuje obłędnie.
Chociaż ciasto wygląda na dosyć skomplikowane, wcale takie nie jest. Przepis na ciasto jest naprawdę prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszne ciasto malinowa chmurka, które pokochacie już po pierwszym kęsie.
PRZEPIS NA CIASTO MALINOWA CHMURKA
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 30 g cukru pudru
GALARETKA Z MALINAMI
- 600 g malin
- 3 galaretki malinowe
- 3,5 szklanki wody
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
BEZA
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 50 g płatków migdałów
Wykonanie
KRUCHE CIASTO
- Składniki na kruchy spód zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm natłuścić masłem. Następnie ciasto rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto ponakłuwać przy pomocy widelca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, do zarumienienia.
GALARETKA Z MALINAMI
- Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie. Następnie wystudzić i wymieszać z malinami. Mogą być mrożone, lub świeże. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodać przestygniętą żelatynę.
- Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę malinową.
BEZA
- Białka umieścić w misce. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec dodać skrobię ziemniaczaną.
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm odwrócić do góry dnem. Wierzch wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę rozprowadzić na papierze i oprószyć migdałami.
- Piec w temperaturze 140 stopni przez 60 minut. Beza ma być wypieczona, chrupiąca i lekko popękana.
- Przestygniętą bezę wyłożyć na krem śmietanowy.
W którym momencie i w jaki sposób dodać żelatynę do masy? Napisano, że z ciasto jest łatwe w przygotowaniu a ja jestem amatorem dlatego pytam. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Żelatynę dodajemy na końcu, po dodaniu serka mascarpone. Należy jednak wcześniej rozpuścić ją w 60 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Można także pominąć dodawanie żelatyny, wówczas masa będzie nieco mniej sztywna.