Ciasto marchewkowe to obowiązkowy jesienny wypiek. Jest bardzo aromatyczne, pachnące i wilgotne. Jeśli posiadacie w domu zalegającą marchewkę, ciasto marchewkowe z orzechami to najlepszy pomysł na jej wykorzystanie.
Ciasto marchewkowe, które przygotowałam, wzbogaciłam o delikatny krem na bazie serka Philadelphia oraz orzechy. Całość świetnie ze sobą współgra, a całe ciasto smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI
Składniki
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 150 g jabłek
- 300 g marchewki
- 220 g cukru
- 180 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 250 g serka Philadelphia
- 120 g masła
- 160 g cukru pudru
- 1 szklanka orzechów
Wykonanie
- Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną, imbir oraz cynamon. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Marchewkę oraz jabłka obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, jabłka na małych.
- Starte jabłka oraz marchewkę umieszczamy w misce, dodajemy jajka, olej, oraz cukier. Całość mieszamy.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 24×36 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy masę.
- Serek Philadelphia ubijamy przy pomocy miksera. Ciągle ubijając, dodajemy w miękkie masło. Pod koniec wsypujemy partiami cukier. Ubijamy do uzyskania puszystej masy.
- Przestygnięte ciasto dzielimy na dwie części, przecinając je pionowo. Na kawałek ciasta wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie przekładamy drugim kawałkiem, na który wykładamy pozostały krem.
- Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami.