Przepis na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, idealne na przyjęcia jak i deser po obiedzie.
Ciasto czekoladowe to bezdyskusyjny król wśród deserów. Jest obłędnie pyszne, a co najlepsze, można je z łatwością upiec samemu. Nasze ciasto czekoladowe z polewą czekoladową jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużo pracy. W konsystencji jest dość ciężkie, mokre i zwarte. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Oto przepis na mocno czekoladowe ciasto, które każdemu się udaje.
CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE – PRZEPIS
Składniki
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 80 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 130 ml mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- 30 g masła lub margaryny
Przygotowanie
1. Do rondelka wrzucić pokrojone masło oraz kostki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z palnika, wlać mleko i całość wymieszać.
2. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z dodatkiem cukru.
3. Do osobnej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
4. Do miski z mąką dodać ubite jajka oraz masę czekoladową. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.
5. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 C przez około 40 minut.
6. Polewa czekoladowa: Do garnuszka przełożyć masło oraz połamaną czekoladę. Ciągle mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy.
7. Tak przygotowaną polewą czekoladową polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.