ciasto mocno czekoladowe

Przepis na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, idealne na przyjęcia jak i deser po obiedzie.

Ciasto czekoladowe to bezdyskusyjny król wśród deserów. Jest obłędnie pyszne, a co najlepsze, można je z łatwością upiec samemu. Nasze ciasto czekoladowe z polewą czekoladową jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużo pracy. W konsystencji jest dość ciężkie, mokre i zwarte. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Oto przepis na mocno czekoladowe ciasto, które każdemu się udaje.

CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 80 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 30 g masła lub margaryny

Przygotowanie

1. Do rondelka wrzucić pokrojone masło oraz kostki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z palnika, wlać mleko i całość wymieszać.

2. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z dodatkiem cukru.

3. Do osobnej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.

4. Do miski z mąką dodać ubite jajka oraz masę czekoladową. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.

5. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 C przez około 40 minut.

6. Polewa czekoladowa: Do garnuszka przełożyć masło oraz połamaną czekoladę. Ciągle mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy.

7. Tak przygotowaną polewą czekoladową polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Ciasto mocno czekoladowe przepis
ciasto czekoladowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Udostępnij!