Ciasta bez pieczenia stały się ostatnio bardzo popularne, dlatego dzisiaj kolejna propozycja na łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto na gofrach z kremem budyniowym. Proste składniki, minimum wysiłku i mamy wyśmienite ciasto na każdą okazję. Zapraszam do wypróbowania przepisu i mam nadzieję, że jest to deser, do którego często będziecie wracać.
CIASTO NA GOFRACH BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- ok. 18 gofrów
- 3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier puder
Przygotowanie
1. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrami i wanilią.
2. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, skrobią kukurydzianą i mąką.
3. Mleko z mąkami i żółtkami wlewamy na gotujące się mleko z cukrami i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
4. Garnek nakrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na krem. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce przestygniętego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
5. Formę 20×20 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę gofrów. Na gofrach rozprowadzamy krem budyniowy i przykrywamy kolejną warstwą gofrów.
6. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.