Ciasto na gofrach bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia stały się ostatnio bardzo popularne, dlatego dzisiaj kolejna propozycja na łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto na gofrach z kremem budyniowym. Proste składniki, minimum wysiłku i mamy wyśmienite ciasto na każdą okazję. Zapraszam do wypróbowania przepisu i mam nadzieję, że jest to deser, do którego często będziecie wracać.

CIASTO NA GOFRACH BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • ok. 18 gofrów
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder

Przygotowanie

1. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrami i wanilią.

2. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, skrobią kukurydzianą i mąką.

3. Mleko z mąkami i żółtkami wlewamy na gotujące się mleko z cukrami i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.

4. Garnek nakrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

5. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na krem. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce przestygniętego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

5. Formę 20×20 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę gofrów. Na gofrach rozprowadzamy krem budyniowy i przykrywamy kolejną warstwą gofrów.

6. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!