Palce lizać to ciasto, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a moi domownicy je uwielbiają. Ciasto palce lizać składa się z puszystego biszkopta kakaowego, masy na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz herbatników przełożonych masą kajmakową. Całość w połączeniu ze sobą to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto palce lizać to wypiek, który możecie przygotować w mgnieniu oka. Polecam go szczególnie osobom, które rozpoczynają swoją przygodę w pieczeniu. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc na pewno każdy z Was sobie z nim poradzi. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO PALCE LIZAĆ
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- szczypta soli
MASA ŚMIETANOWA
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- ok. 24 herbatniki
Wykonanie
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone na puszystą masę. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
- Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy. Następnie na masie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową. Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy pozostałą masę śmietanową. Wierzch przykrywamy drugim blatem biszkopta. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.