Puszek to pyszne i delikatne ciasto, które zaspokoi apetyt na słodkie oraz cudownie rozpieści kubki smakowe. Wypiek składa się z jasnego biszkoptu przełożonego warstwą krówkową z dodatkiem migdałów, masą śmietankową, masą czekoladową i okrągłymi biszkoptami. Wierzch ciasta zdobi gorzka czekolada.
Ciasto Puszek idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przepis na ciasto Puszek nie jest skomplikowany, ale wymaga trochę pracy. Mimo wszystko jest wart zachodu, ponieważ smakuje obłędnie!
CIASTO PUSZEK PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 140 g cukru
- szczypta soli
Warstwa krówkowa
- 1 puszki masy krówkowej
- 150 g płatków migdałów
Warstwa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Warstwa czekoladowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyka cukru pduru
- 1 śmietan-fix
- 4 łyżki Nutelli
Dodatkowo
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 0,5 szklanki mleka do nasączenia biszkoptów
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
- Masę przełóż do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
Warstwa krówkowa
- Płatki migdałów upraż na suchej patelni i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do nich masę krówkową i wymieszaj do połączenia. Masę wyłóż na biszkopt.
Masa śmietankowa
- Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder zmiksuj do uzyskania gęstego kremu.
- Masę śmietankową wyłóż na warstwę krówkową, a na niej ułóż nasączone w mleku biszkopty.
Masa czekoladowa
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Następnie dodaj krem czekoladowy i całość wymieszaj do połączenia składników.
- Masę wyłóż na biszkopty. Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.