Lubicie borówki? Ja uwielbiam, dlatego dzisiaj przygotowałam przepis na proste i smaczne ciasto z borówkami bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a swoim smakiem zachwyci nie jednego gościa.
Ciasto z borówkami bez pieczenia składa się z herbatnikowego spodu, masy serowej oraz przeźroczystej galaretki z dodatkiem borówek. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie. Ciasto jest lekkie i delikatne. Koniecznie musicie wypróbować!
PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI
Składniki
MASA SEROWA:
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 przeźroczyste galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml wrzątku
GALARETKA:
- 2 przeźroczyste galaretki
- 800 ml wody
DODATKOWO:
- ok. 500 g borówek
- ok. 160 g herbatników
Przygotowanie
1. Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy ser z wiaderka. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą galaretkę.
3. Formę 24×36 wykładamy folią aluminiową. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
4. Przygotowaną wcześniej masę serową rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Pozostałe dwie przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
6. Na masę wykładamy borówki, a na nie rozprowadzamy galaretkę. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.