Orzeźwiające, przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z pulpą z mango, które idealnie sprawdzi się na weekendowy deser do kawy czy herbaty. W skład ciasta wchodzi puszysty biszkopt, masa z mango, warstwa masy kajmakowej i krem śmietankowy. Wierzch zdobi pokruszona czekolada mleczna. Całość smakuje rewelacyjnie i z pewnością oczaruje każde podniebienie. Jeśli szukacie pomysłu na prosty, a zarazem smaczny deser na letnie dni, to ciasto z pulpą z mango będzie strzałem w dziesiątkę.
CIASTO Z PULPĄ Z MANGO PRZEPIS
Składniki
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- szczypta soli
Krem z mango
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka pulpy z mango (425 g)
- 60 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Warstwa śmietankowa
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 25 g wiórek kokosowych
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
Biszkopt
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
2. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i całość przesypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem z mango
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno.
6. Pulpę z mango przelewamy do miseczki, wlewamy do niej przestygniętą żelatynę i całość intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy do połączenia. Tężejącą masę wykładamy na połowę biszkopta i całość wstawiamy na chwilę do lodówki.
Warstwa śmietankowa
7. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
8. Ciasto wyciągamy z lodówki i masę z mango przykrywamy drugim blatem biszkopta.
9. Po biszkopcie rozprowadzamy masę kajmakową, a następnie wykładamy masę śmietankową.
10. Wierzch ciasta posypujemy drobno posiekaną czekoladą.
11. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.