Kapuśniak z młodej kapusty

Prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty! Taki uwielbiam najbardziej! To bardzo tradycyjny i stary przepis, do którego bardzo często wracam, kiedy sezon na młodą kapustę w pełni. 

Kapuśniak z młodej kapusty robi się ekspresowo, ponieważ młoda kapusta nie wymaga długiego czasu gotowania. Kapuśniak jest bardzo lekki i delikatny, gdyż przygotowałam go bez zasmażki, oczywiście możecie dodać zasmażkę, jeśli taki kapuśniak bardziej Wam smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża marchewka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczka tymianku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kapustę posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, przełożyć cebulę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę i razem podsmażać kilka minut.

  • Następnie do garnka przełożyć ziemniaki, marchewkę oraz kapustę. Zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól oraz pieprz. Całość przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu, do miękkości warzyw.
Kapuśniak z młodej kapusty przepis
Kapuśniak z młodej kapusty przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 10

Udostępnij!