Rabarbar w naszym kraju rządzi wiosną i latem. Warto go wykorzystać przygotowując nie tylko pyszny kompot z rabarbarem, ale również ciasto rabarbarowe. Przygotowanie ciasta z rabarbarem zajmuje nie więcej niż 15 minut!
Ciasto z rabarbarem z tego przepisu jest proste, pięknie pachnie i co najważniejsze świetnie smakuje! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Taki placek z rabarbarem z pewnością posmakuje każdemu! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM W 15 MINUT!
Składniki
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 300 g rabarbaru
- 60 ml oleju
- 100 g cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier do posypania
Jajka oraz jogurt powinny być w temp. pokojowej.
Wykonanie
- Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do miseczki przekładamy jajka, cukier, jogurt naturalny oraz olej. Całość dokładnie mieszamy.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypujemy do masy jajecznej, mieszamy.
- Ciasto przekładamy na blaszkę 20×20 cm. Na górze układamy pokrojony rabarbar i posypujemy cukrem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka.