Czekoladowe ciasto z delicjami z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników delicji. Kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym kremem i delicjami a całość wykończona polewą czekoladową. Całość wręcz rozpływa się w ustach!
To pyszne ciasto z delicjami idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na święta, rodzinne imprezy czy spotkania w gronie znajomych. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO Z DELICJAMI – PRZEPIS
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L (temp. pokojowa)
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 160 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO
- 1 duże opakowanie delicji
- 1 filiżanka espresso
- biała posypka do dekoracji
Przygotowanie
- Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciagle ubijając stopniowo dodajemy cukier, miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistem masy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. By masa była sztywniejsza, możemy cukier puder wcześniej wymieszać z śmietan-fixem. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
- Polewa: Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wykonanie
- Biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy śmietankowej.
- Delicje namaczamy w espresso i układamy na masie.
- Na wierzch delicji wykładamy drugą część masy i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Na ciasto wykładamy polewę i dekorujemy białą posypką.