Deser w pucharku to fajna alternatywa dla ciasta. Można je przygotować bez użycia piekarnika, a takie deserki fajnie prezentują się na stole i świetnie smakują.
Tym razem przygotowałam bardzo prosty deser malinowa rozkosz, w którym główną rolę odgrywają maliny, w postaci musu malinowego. Dodatek to pokruszone herbatniki oraz bita śmietana. Całość smakuje naprawdę obłędnie! Polecam każdemu!
PRZEPIS NA DESER MALINOWA ROZKOSZ
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g malin
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 250 ml gorącej wody
- 1 opakowanie herbatników
Dodatkowo:
- kilka kostek białej czekolady
- polewa czekoladowa
- łyżka wiórków kokosowych
Wykonanie
- Do gorącej wody przesypujemy galaretkę malinową, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, a następnie wlewamy do nich przestygniętą galaretkę. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki. Można to zrobić za pomocą tłuczka do mięsa.
- Do 4 wysokich szklanek/pucharków przekładamy połowę pokruszonych herbatników. Następnie wykładamy tężejący mus malinowy. Całość dostawiamy do lodówki do stężenia.
- Schłodzona śmietankę kremówkę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubijamy na puszystą masę. Połowę masy wykładamy do pucharków. Na masie układamy herbatniki i znów ubita śmietanka. Deserki dekorujemy wiórkami kokosowymi, białą czekoladą pokrojoną w kosteczkę i polewą czekoladową lub wedle uznania.