Dzisiejsza propozycja na pyszny obiad to domowy kebab. W ciągu ostatnich lat kebab stał się jedną z najbardziej popularnych potraw typu „fast food”. Nic w tym dziwnego, jego wyśmienity smak zachwycił nie jedno podniebienie i wywołał szeroki uśmiech na wielu twarzach. Do tego jest pożywny i syty. Jak zrobić kebaba w domu? Poniżej znajdziecie przepis na domowego kebaba z kurczakiem w bułce, który smakuje lepiej niż ten kupiony na mieście!
DOMOWY KEBAB PRZEPIS
Składniki
- 3 bułki do kebaba
- 1 duży filet z kurczaka
- 100 g sera feta
- 1/3 sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 2-3 ogórki gruntowe
- garść oliwek czarnych
- 1 czerwona cebula
- przyprawa kebab
- 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Filet z kurczaka pokroić na kawałki, posypać przyprawą do kebaba, solą oraz pieprzem i odstawić na 30 minut.
2. W tym czasie, gdy mięso się marynuje przygotować pozostałe składniki i sos. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ogórki i pomidory pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, oliwki w plasterki. Ser feta pokroić w kosteczkę.
3. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać.
4. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i podpiec przez około 4-5 minut. Można również podgrzać w opiekaczu.
5. Gorące bułki naciąć w taki sposób aby zrobić kieszeń. Posmarować sosem, ułożyć kilka listków sałaty, następnie kilka kawałków mięsa, ser feta i resztę pokrojonych warzyw. Domowy kebab gotowy!