Drożdżówki z serem to wbrew pozorom bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Jeśli odpowiednio zorganizujemy sobie czas, drożdżówki z serem można przygotować w tak zwanym między czasie, podczas wykonywania innych czynności w kuchni.
Jeśli lubicie domowe wypieki na słodko, drożdżówki z serem będą dla Was idealnym wyborem. Ta smaczna przekąska z pewnością wprawi Was w zachwyt już od pierwszego kęsa.
Składniki
Porcja na 20 drożdżówek
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 40 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie
- 500 g sera białego (u mnie półtłusty)
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania
- Do mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Zamieszać, odstawić na 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę by ciasto podwoiło objętość.
- Ser biały zamieszać z żółtkami, cukrem wanilinowy i cukrem.
- Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
- Wykrawać prostokąty, bliżej krótszego boku umieścić łyżeczkę nadzienia. Zawinąć jak pieroga, pozostawiając jednak kawałek wolnego ciasta, które należy pokroić w paseczki. Opleść nimi drożdżówkę.
- Gotowe drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut, grzanie góra-dół, do momentu aż zrobią się rumiane.