Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne pączki z dziurką, czyli oponki. Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko.
Przepis na dziurawe pączki jest niezwykle prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne. Pączki wychodzą pyszne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Jeśli uwielbiacie takie przekąski to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
DZIURAWE PĄCZKI – PRZEPIS
Składniki (na ok. 20 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 250 g sera twarogowego z wiaderka
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki sody
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy ser twarogowy, żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, sodę oraz ocet.
2. Składniki wyrabiamy na jednolite ciasto.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na placek o grubości około 1 cm.
4. Z ciasta wykrawamy kółka przy pomocy szklanki, a następnie w każdym kółku wycinamy mniejsze otwory za pomocą kieliszka.
5. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.