Ekspresowe kapuśniaczki to super pomysł na smaczną i szybką przekąskę na ciepło. Idealnie się sprawdzą podczas domowych imprez, świąt czy sylwestra. Kapuśniaczki uwielbia praktycznie każdy, szczególnie w towarzystwie czerwonego barszczu.
Poniżej znajdziecie prosty i sprawdzony przepis na pyszne kapuśniaczki, które z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA EKSPRESOWE KAPUŚNIACZKI
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- czarnuszka
- sól
- pieprz
- papryka ostra
Wykonanie
- Kapustę kiszoną przepłukać pod zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po upływie czasu odcedzić, pozostawić do przestygnięcia, a następnie odcisnąć.
- Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię z cebulą. Pieczarki drobno pokroić i dodać do cebuli, całość dusić kilkanaście minut.
- Po upływie czasu na patelnię dodać kapustę kiszoną. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wymieszać. Przygotowany farsz przepuścić przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na małe kwadraciki. Na każdy kwadracik wyłożyć porcję farszu. Dwa przeciwne boli zlepić, tworząc kopertę.
- Gotowe koperty układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.
- Piec przez 15 minut w 200 stopniach.