Ekspresowe kapuśniaczki

Ekspresowe kapuśniaczki to super pomysł na smaczną i szybką przekąskę na ciepło. Idealnie się sprawdzą podczas domowych imprez, świąt czy sylwestra. Kapuśniaczki uwielbia praktycznie każdy, szczególnie w towarzystwie czerwonego barszczu.

Poniżej znajdziecie prosty i sprawdzony przepis na pyszne kapuśniaczki, które z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA EKSPRESOWE KAPUŚNIACZKI

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Wykonanie

  • Kapustę kiszoną przepłukać pod zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po upływie czasu odcedzić, pozostawić do przestygnięcia, a następnie odcisnąć.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię z cebulą. Pieczarki drobno pokroić i dodać do cebuli, całość dusić kilkanaście minut.
  • Po upływie czasu na patelnię dodać kapustę kiszoną. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wymieszać. Przygotowany farsz przepuścić przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach.
  • Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na małe kwadraciki. Na każdy kwadracik wyłożyć porcję farszu. Dwa przeciwne boli zlepić, tworząc kopertę.
  • Gotowe koperty układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.
  • Piec przez 15 minut w 200 stopniach.
Ekspresowe kapuśniaczki przepis
Przepis na ekspresowe kapuśniaczki
Szybkie kapuśniaczki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!