Ślimaczki z makiem to pyszna przekąska, którą przygotujecie w 10 minut! Do ich wykonania potrzeba zaledwie 3 składników: ciasta francuskiego, gotowej masy makowej z puszki oraz żółtka.
Takie ślimaczki z makiem doskonale sprawdzą się jako przekąska na świąteczny stół, lub do popołudniowej kawy, czy herbaty kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Zapraszam do wypróbowania przepisu i udostępniania dalej!
EKSPRESOWE ŚLIMACZKI Z MAKIEM PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 16
Składniki
- 400 g gotowej masy makowej z puszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko do posmarowania
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Wyłożyć masę makową i dokładnie rozsmarować po całej powierzchni ciasta.
2. Ciasto z masą makową delikatnie zawinąć w rulon.
3. Następnie roladę pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm.
4. Pokrojone roladki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez ok. 15 minut do zarumienienia.