Ciasto fale dunaju to bardzo smaczny i popularny wypiek, który z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Przygotowałam je w wersji z jabłkami i lekkim kremem śmietankowym, co moim zdaniem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Pamiętam z czasów dzieciństwa to ciasto z dodatkiem kremu budyniowego, jednak śmietankowy również idealnie pasuje do tego ciasta.
Przepis na ciasto fale dunaju wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany, a samo ciasto robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem tego wypieku.
PRZEPIS NA CIASTO FALE DUNAJU Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Składniki
CIASTO
- 5 jajek rozmiar L
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 180 g masła
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
KREM
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO
- 4 jabłka
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy, odbieramy z niej dwie łyżki i dokładamy na później, a do pozostałej mąki dodajemy proszek do pieczenia.
- Miękkie masło, miksujemy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Kolejno powoli, partiami wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce ubijamy białka, z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy odłożoną wcześniej mąkę a do drugiej kakao z cynamonem. Obie masy mieszamy do połączenia składników.
- Na formę o wymiarach 24×24 wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy jasną masę. Następnie wykładamy ciemną masę i wyrównujemy.
- Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka układamy jeden obok drugiego, lekko wciskając je w ciasto.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietankę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem. Całość ubijamy na puszystą masę. Gotową masę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
- Polewa: Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia i wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.