Soczysty kurczak pieczony z kapustą kiszoną to pomysł na smaczny i sycący na obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, potrzeba tylko kilku prostych składników i kilkunastu minut, a co najważniejsze zawsze wychodzi przepyszne! Wypróbuj ten przepis na fileta z kurczaka zapiekanego z kapustą kiszoną i ciesz się wyjątkowym smakiem dania, do którego chętnie będziesz wracać.
FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z KAPUSTĄ KISZONĄ PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 600 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
2. Naczynie żaroodporne natłuścić i przełożyć kurczaka. Na mięso wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę.
3. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, dodać do niej startą na tarce marchewkę, wymieszać i wyłożyć na mięso. Wierzch zalać jogurtem.
4. Naczynie z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.