Filet z kurczaka zapiekany z kapustą kiszoną

Soczysty kurczak pieczony z kapustą kiszoną to pomysł na smaczny i sycący na obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, potrzeba tylko kilku prostych składników i kilkunastu minut, a co najważniejsze zawsze wychodzi przepyszne! Wypróbuj ten przepis na fileta z kurczaka zapiekanego z kapustą kiszoną i ciesz się wyjątkowym smakiem dania, do którego chętnie będziesz wracać.

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z KAPUSTĄ KISZONĄ PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.

2. Naczynie żaroodporne natłuścić i przełożyć kurczaka. Na mięso wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę.

3. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, dodać do niej startą na tarce marchewkę, wymieszać i wyłożyć na mięso. Wierzch zalać jogurtem.

4. Naczynie z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.

Filet z kurczaka zapiekany z kapustą kiszoną przepis
Kurczak zapiekany z kapustą kiszoną

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!