Podroby mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie goszczą one w naszych domach zbyt często, jednak to duży błąd. Zapewne wiele z Was nie wie tym, że podroby posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też powinny pojawiać się na naszych stołach, chociaż co jakiś czas.
Gulasz z żołądków w sosie śmietanowym to danie, które gości w naszym domy najczęściej, jeśli chodzi o podroby. Moja rodzina bardzo lubi tę potrawę, nic dziwnego, bo smakuje naprawdę świetnie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji kosztować żołądków drobiowych w takiej formie, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki
- 500 g żołądków drobiowych
- cebula
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 250 ml bulionu
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Wykonanie
- Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju.
- Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnie, smażymy do momentu, aż cebulką się zeszkli.
- Cebulkę i żołądki zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy aż żołądki zmiękną około 2 godziny.
- Odlewamy pół szklanki bulionu i dodajemy śmietanę. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.
- Ponownie odlewamy pół szklanki bulionu ze śmietaną i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.