Prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty! Taki uwielbiam najbardziej! To bardzo tradycyjny i stary przepis, do którego bardzo często wracam, kiedy sezon na młodą kapustę w pełni.
Kapuśniak z młodej kapusty robi się ekspresowo, ponieważ młoda kapusta nie wymaga długiego czasu gotowania. Kapuśniak jest bardzo lekki i delikatny, gdyż przygotowałam go bez zasmażki, oczywiście możecie dodać zasmażkę, jeśli taki kapuśniak bardziej Wam smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 400 g młodych ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- 1 duża marchewka
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczka tymianku
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, przełożyć cebulę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę i razem podsmażać kilka minut.
- Następnie do garnka przełożyć ziemniaki, marchewkę oraz kapustę. Zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól oraz pieprz. Całość przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu, do miękkości warzyw.