Ciasto kokosowa rozkosz to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Można go przygotować w bardzo krótkim czasie, a naprawdę warto, bo ciasto smakuje obłędnie. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy śmietany kremówki, serka mascarpone, białej czekolady, herbatników oraz dżemu malinowego, który świetnie przełamuje smak ciasta. Dodatek to princessa kokosowa, którą dekoruje się wierzch ciasta.
Ciasto kokosowa rozkosz to świetny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości czy domowe imprezy. Robi się je naprawdę bardzo szybko i łatwo, dlatego też polecam je szczególnie osobom, które rozpoczynają swoją przygodę w przygotowywaniu tego typu deserów. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 1000 ml śmietanki 36%
- 200 g białej czekolady
- 3 princessy kokosowe
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu malinowego
- 2 paczki herbatników maślanych
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem cukru pudru. Zmniejszając obroty miksera, stopniowo dodajemy serek mascarpone.
- Białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, wsypujemy do masy, delikatnie mieszamy.
- Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy 1/2 przygotowanej masy.
- Na masie układamy kolejną warstwę herbatników, a następnie wykładamy dżem malinowy, dokładnie go rozsmarowując.
- Na dżemie układamy warstwę herbatników a na nich pozostałą część masy śmietanowej.
- Princessy kokosowe kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.