Kotlety mielone z farszem to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Doskonale smakują same, lub w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki. Można je również wykorzystać do domowych burgerów.
Przepis na kotlety mielone z farszem jest bardzo łatwy i szybki. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i delikatne. Całe danie zapiekane jest w piekarniku, dzięki czemu nie jest tak tłuste jak tradycyjne mielone. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pyszne kotleciki mielone z farszem z piekarnika.
KOTLETY MIELONE Z FARSZEM – PRZEPIS
Składniki
- 400g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Farsz:
- 100g sera żółtego
- 2 ugotowane jajka
- 1 kopiata łyżka majonezu
- 3 łyżki koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso wrzucić do miski, wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulkę, łyżkę musztardy oraz łyżkę bułki tartej. Wymieszać do połączenia składników.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mięsa uformować kotleciki i ułożyć je na blaszce.
3. Przygotować farsz. Ugotowane jajka i ser żółty zetrzeć na tarce. Następnie dodać majonez oraz koperek. Wymieszać doprawiając solą oraz pieprzem.
4. W kotlecikach zrobić delikatne wgłębienia łyżką i na każdy kawałek wyłożyć porcję farszu.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut, grzanie góra-dół.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.