Pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche z kruszonką, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje i pachnie rewelacyjnie. Jednym słowem niebo w gębie!
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to wypiek, którego nie można pominąć w sezonie na śliwki. Ciasto obłędnie smakuje, jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Po prostu idealne. Skusisz się na mały kawałek do kawy lub herbaty? Zapraszam do zapoznania się z listą składników i prostym sposobem przygotowania tego wyjątkowego wypieku.
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g zimnego masła
- 320 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo
- 10 śliwek
Przygotowanie
- Ciasto kruche: Masło kroję na mniejsze kawałki, dodaję do niego mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszamy z cukrem wanilinowym. Zagniatam jednolite ciasto. Połowę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałą częścią ciasta wylepiam dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku nagrzanym do 175° C przez 12 minut.
- Beza: Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając, dodaję stopniowo cukier. Miksuję do momentu, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i krótko mieszam do połączenia.
- Śliwki kroję na połówki, wyjmuję pestki i wykładam na podpieczony spód. Na owoce wykładam pianę z białek, a na wierzch ścieram na tarce ciasto z zamrażarki.
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175° C i piekę przez 35-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.