Chrupiące, kruche i złociste – takie są właśnie te faworki. Poznaj sprawdzony przepis na pyszne faworki, które udadzą się każdemu!
Faworki to kruche ciasteczka w kształcie wstążek przekrajanych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone na głębokim tłuszczu. Przygotowuje się je zazwyczaj w okresie karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu (bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta!) i co najważniejsze przepyszne w smaku. Jeśli szukacie prostego przepisu na domowe faworki, to zapraszam na poniższy przepis.
FAWORKI PRZEPIS
Składniki
- 4 żółtka
- 320 g mąki pszennej
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól oraz spirytus. Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części.
2. Jedno z nich rozwałkować na cienki placek, a drugą część owinąć w folię spożywczą, by nie wyschła.
3. Rozwałkowane ciasto podzielić na prostokąty o szerokości około 2-3 cm i długości około 10 cm.
4. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć koniec ciasta.
5. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor.
6. Gotowe ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
7. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!