Bardzo prosty przepis na pyszny i lekki sernik na zimno. Wystarczy tylko kilka prostych składników, by przygotować ten smakowity deser. Taki sernik sprawdzi się szczególnie latem, wówczas najchętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające desery. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także bez okazji, jako słodki deser do kawy. Zapraszam na przepis!
LEKKI SERNIK NA ZIMNO – PRZEPIS
Składniki
- 500 g sera z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka ametystowa lub jagodowa
- 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Tortownicę o średnicy 19 cm wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.
- Galaretkę ametystową lub jagodową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać ser z wiaderka. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę podzielić na dwie części.
- Do jednej z nich powili wlewać przestygniętą galaretkę, mieszając rózgą kuchenną. Masę odstawić na chwilkę by zaczęła tężeć, a następnie przelać do tortownicy. Całość wstawić do lodówki.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Następnie powoli wlewać do drugiej części masy, mieszając rózgą kuchenną. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.