Sernik na zimno z truskawkami i galaretką na delikatnym biszkoptowym spodzie. Uwielbiam ten przepis na sernik i bardzo często, szczególnie latem gości w naszym domu. Masa serowa jest niesamowicie lekka, delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. W połączeniu z biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek smakuje naprawdę świetnie.
Taki sernik z truskawkami to idealny pomysł na smaczny deser, a także poczęstunek dla gości podczas domowych imprez. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a ni specjalnych zdolności kulinarnych.
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 330 ml śmietanki kremówki
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g truskawek
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miskować do połączenia składników. Mąkę przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Całość wsypać do masy jajecznej i delikatnie przemieszać, do połączenia składników. Masę jajeczną przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
- Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody, odstawić na około 10 minut, do napęcznienia. Podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na mniejsze i stopniowo dodawać twaróg. Na sam koniec, mieszając masę rózgą kuchenną, jednocześnie wlewać żelatynę, do połączenia składników.
- Na przestygnięty biszkopt wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
- Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.