Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie to przepyszny deser, który łączy w sosie nutkę słodyczy i delikatną kwaśność malin. To idealna propozycja dla osób, szukających połączenia sernika z owocową nutką.
Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym to idealna propozycja na letni deser na każdą okazję. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny i błyskawicznie znika z talerza.
PRZEPIS NA MALINOWY SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE
Składniki
SPÓD
- 150 g herbatników
- 50 g masła
MASA SEROWA
- 3 jajka
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 130 g cukru
- 3 łyżki mąki
MUS MALINOWY
- 300 g malin
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
Wykonanie
- Herbatniki zblendować na piasek, dodać roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy, o średnicy 19 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 12 minut.
- W misce umieścić wszystkie składniki na masę serową, zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 50 minut.
- Maliny zblendować na mus. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Następnie wlać do musu i wymieszać.
- Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać mus malinowy i delikatnie wymieszać. Mus wyłożyć na przestygnięty sernik. Całość wstawić do lodówki do stężenia.