Muszle makaronowe faszerowane sałatką to wspaniały pomysł na pyszną imprezową przekąskę, które w dodatku pięknie prezentują się na stole. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy czy na kolację.
Muszle makaronowe faszerowane sałatką to tak zwana „przekąska na raz”, którą zjemy bez konieczności używania sztućców i brudzenia talerzy. Ponadto przekąska ta jest banalna w przygotowaniu i bardzo szybka – a smak i forma podania na pewno zachwyci wszystkich gości.
Składniki
- muszle makaronowe – 15-20 sztuk
- świeży ogórek – 1 sztuka
- szynka konserwowa – 200 g
- ser żółty – 150 g
- jajka – 3 sztuki
- jogurt naturalny – 4 łyżki
- majonez – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Muszle makaronowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kosteczkę.
3. Ogórka obrać i razem z szynką i serem również pokroić w drobną kostkę.
4. Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Przygotowaną sałatką nafaszerować zimne muszle makaronowe.
Super pomysł! Tyle razy robiłam muszle z najróżniejszymi farszami na obiad, a jakoś nie pomyślałam o zrobieniu z nimi sałatki:D Najwyższy czas to zmienić, bo wygląda bardzo zachęcająco:)