Naleśniki to każdemu dobrze znane danie, serwowane zazwyczaj w wersji na słodko. Bardzo często pojawiają się w naszym domu, szczególnie są to naleśniki z dżemem czy serem. W ostatnim czasie polubiliśmy naleśniki w wytrawnej wersji, dlatego też przygotowałam pyszne naleśniki z młodą kapustą, pieczarkami i kurczakiem.
Przepis na naleśniki z młodą kapustą, pieczarkami i kurczakiem jest prosty, a całe danie wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Takie danie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dlatego też polecam wypróbować przepis.
NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ PIECZARKAMI I KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
Naleśniki
- 2 jajka rozmiar L
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Farsz
- 1 mała główka młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka ostra
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- przyprawa gyros
Wykonanie
- Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 15 minut, bo ciasto odpoczęło.
- Z przygotowanej masy smażymy tradycyjne naleśniki.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, przyprawą gyros. Przyprawionego kurczaka przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy na patelnię.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę, dodajemy do kurczaka i całość razem dusimy.
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół i drobno siekamy nożem lub na mandolinie. Przekładamy na patelnię. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy razem 8-10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na przygotowane naleśniki nakładamy kolejno porcję farszu i zawijamy jak krokiety. Przygotowane naleśniki podsmażamy na patelni grillowej z obu stron.