Sałatki warstwowe to prawdziwe kulinarne dzieła. Pięknie prezentują się na stole i zawsze wzbudzają zachwyt wśród gości.
Dziś mam dla Was przepis na nowoczesną sałatkę warstwową, która nie tylko apetycznie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Składa się z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Sałatka idealnie sprawdzi się na święta, imprezy jak i na co dzień. Polecam wszystkim!
NOWOCZESNA SAŁATKA WARSTWOWA PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g makaronu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 200 g żółtego sera
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki majonezu
- 1 mały jogurt naturalny (180 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie makaron odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
2. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Usmaż na odrobinie tłuszczu i odstaw do ostygnięcia.
3. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsącz z zalewy.
4. Ser żółty, paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę.
5. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.
6. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Składniki układaj w naczyniu warstwowo:
- mięso
- cebulka
- papryka
- makaron
- 1/2 sosu
- fasola
- kukurydza
- reszta sosu
- ser
- pomidorki