Parówki w cieście drożdżowym do świetny pomysł na ciepłą kolację, a także przekąskę imprezową. Świetnie smakują z dodatkiem tradycyjnego ketchupu czy sosu czosnkowego.
Parówki w cieście drożdżowym to takie mini hot- dogi, które z pewnością posmakują każdemu, bo kto nie lubi hot-dogów? Przekąska ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego też zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. Gwarantuję, że każdy będzie zadowolony z takich pysznych parówek w cieście drożdżowym.
PRZEPIS NA PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- 10 g masła
- 1 jajko
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 parówek
- kilka plastrów sera żółtego
Dodatkowo
- jajko
- koperek do posypania
Przygotowanie
- W misce umieścić wodę oraz mleko w temperaturze pokojowej. Dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 min.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
- Ciasto przełożyć na stolnice i rozwałkować na placek o grubości 3-5mm.
- Ser żółty pokroić na prostokąty o wielkości podobnej do wielkości parówki.
- Ciasto pokroić na paseczki. Na każdym pasku umieścić parówkę i ser a następnie owinąć ciastem.
- Gotowe hot dogi wysmarować jajkiem i posypać koperkiem.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra/dół.