Ganache to rodzaj polewy czekoladowej, która powstaje ze śmietanki kremówki i posiekanej czekolady. Idealnie nadaje się do tynkowania tortów i ciast. To naprawdę bardzo łatwy krem, którym równie dobrze udekorujesz mufinki czy babeczki. Dobrze dobrane proporcje sprawiają, że krem smakuje wręcz idealnie.
PRZEPIS NA IDEALNĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Składniki
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Do rondelka przelewamy śmietankę kremówkę i podgrzewamy na małym ogniu.
2. Obie czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka ze śmietanką.
3. Masę cały czas mieszamy do czasu, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolity krem czekoladowy. Nie doprowadzamy do wrzenia!