Puszysta chmurka to ciasto, które rozpływa się w ustach. Świetny deser do popołudniowej kawy i nie tylko. Do tego jest bardzo prosty w wykonaniu.
Ciasto puszysta chmurka jest bardzo lekkie, delikatne i nie wymaga pieczenia. Ponadto wygląda bardzo apetycznie! Jeśli spodziewacie się gości, lub macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam wypróbować ten przepis. Ciasto puszysta chmurka na pewno posmakuje każdemu bez wyjątku.
CIASTO PUSZYSTA CHMURKA
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki przeźroczyste
- 120 g cukru pudru
- 20 herbatników maślanych
- 1 mleczna czekolada
Przygotowanie
1. Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Blaszkę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej warstwę herbatników.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
4. Twaróg miksujemy z dodatkiem cukru pudru.
5. Ubitą śmietanę mieszamy z twarogiem. Następnie dodajemy przestudzoną galaretkę i całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
6. Masę wykładamy na herbatniki. Ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki, aby masa nieco stężała.
7. Po tym czasie wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.